Afrika reis: Hoe en waarom?

 

Hier kun je het allerlaatste nieuws vernemen over onze rugzaktrip door zuidelijk en oost-Afrika . We hopen regelmatig de pagina met reiservaringen te kunnen (laten) verversen.

Zodra we in the middle of nowhere een Internetcafé tegenkomen, sturen we een emailtje naar de mailinglist. Na een jaar lang hard werken gaat het dan toch echt gebeuren.
Vanaf 24 oktober lopen wij rond in Afrika. We hebben een half jaar de tijd om een deel van dit continent verkennen.

Inmiddels zijn we weer terug in Nederland en kun
je op deze site al onze avonturen lezen.
Ook hebben we tips en
overwegingen voor andere reizigers !

 

Waarom naar Afrika?

Het trekt ons aan:

·  omdat je kunt ontsnappen van het door de klok geregelde jachtige leven van hier vol afspraken met de leuke en minder leuke verplichtingen;

·  omdat je dichter bij de natuur zal staan;

·  omdat je er niet onder de voet gelopen zult worden door hordes toeristen (hoogstens door een kudde buffels);

·  omdat het leven in Afrika, de bewoners, de cultuur totaal verschillend is van de onze;

·  om een heleboel redenen dus, maar vooral …

·  omdat we vreselijk zijn aangestoken door Afrika-reis-verhalen van vrienden en familie (ja, Marc … we geven vooral jou de schuld!)

 

De voorbereiding

We hebben veel tijd gestoken in lezen en informeren over alles wat met onze reis te maken heeft. Ook al hebben we veel gekampeerd, toch moest er een boel spullen aangeschaft of geleend worden. Alles moet toch lichtgewicht zijn wil je vrolijk met je bagage rond gaan lopen! Dus de slaapzak van 2 kilo met een volume van een halve rugzak moest toch echt ingeruild worden voor een lichte en compacte versie.

achteraf... blijkt je tas toch te zwaar !

Anderhalve maand van te voren hebben we de nodige vaccinaties, een cholera-stempel en malariapillen gehaald. Voor onze bestemming hebben we de volgende vaccinaties gehaald: gele koorts, hepatitus-A, en DTP. Ook hebben we een capsule-kuur gevolgd om bescherming te verkrijgen tegen buiktyfusinfecties. Daarnaast is een uitgebreide reisapotheek noodzakelijk. Om malaria zoveel mogelijk te voorkomen nemen we behalve malariapillen, ook een klamboe en een insectenwerend middel (met DEET) mee. Als de avond invalt, de malariamug is ’s avonds en ’s nachts actief, is het verstandig armen en benen te bedekken door lange mouwen en pijpen te dragen.

achteraf... word je evengoed wel lekgeprikt door de muggen.
Neem naast de voorzorgsmaatregelen een malariakuur mee voor noodgevallen en koop ter plekke anti-muggenspul dat de locals ook gebruiken

Tijdens de reis zijn we verzekerd middels de Elvia Globetrotter-reisverzekering. Ons gespaarde geld hebben we opgenomen in de vorm van traveller cheques en een klein gedeelte in cash US dollars. Pinautomaten kom je toch niet tegen en voor budgetreizigers zijn er weinig gelegenheden om met creditcard te betalen. Toch nemen we een creditcard mee voor de zekerheid. Een bijkomend voordeel van traveller cheques is dat ze verzekerd zijn tegen diefstal en verlies.

achteraf... baal je dat je, op "advies" van de Postbank, je pinpas niet hebt meegenomen. Mogelijkheden genoeg om in de steden van zuidelijk Afrika en Kenia te pinnen. Het blijkt trouwens dat je op verrassend veel plaatsen Nederlandse bankbiljetten kunt wisselen. Zorg dat je voldoende cash US dollars mee hebt; daar kun je gegarandeerd altijd mee betalen en de meeste visa kun je alleen zo aanschaffen. Toch zijn traveller cheques nog steeds handig voor op een lange reis. Wat betreft creditcard: de beste mogelijkheden om te betalen en geld op te nemen heb je met Visa, gevolgd door Mastercard.
Tip: neem een combinatie van betaalmiddelen mee, met slechts één soort betaalmiddel wordt het zeker lastig.

Reisgidsen en een goede kaart zijn onmisbaar als je onbekend gebied wilt verkennen. Wij nemen 2 Lonely Planet-gidsen mee, en een klein boekje van dezelfde organisatie getiteld ‘Healthy Travel Africa’. Voor mensen die zich nog willen oriënteren en een reisroute willen uitstippelen is er een predeparture guide voor Afrika. Deze hebben wij niet gebruikt omdat we al in een verder stadium waren van plannen.

achteraf... is de ene reisgids de andere niet. De LP van zuidelijk Afrika beviel ons goed, terwijl die van Oost-Afrika tegenviel.
'Healthy Travel Africa' hebben we eigenlijk pas echt grondig in India gebruikt. Eerder zijn we niet serieus ziek geweest.
Toch is de informatie uit zo'n boekje van onschatbare waarde als je wel ziek bent in een vreemd land met voor jou onbekende ziektes.

Wij hebben niet teveel van de reisroute vooraf vastgelegd. Het enige wat vaststaat is onze vlucht heen en terug, en zelfs die is nog wijzigbaar. Grofweg is bekend welke landen worden doorkruist, en er zijn een aantal dingen die we graag willen zien. Elders op de site is meer informatie te vinden over onze reisroute.

achteraf... blijken plannen er vooral te zijn om gewijzigd te worden.
Zo ook onze terugvlucht, die uiteindelijk geannuleerd is.