Reizen
Reizen is mensen ontmoeten.
Reizen is van gedachten wisselen met al die mensen.
Reizen is voortdurende confrontatie met jezelf.
Reizen is loslaten en vasthouden tegelijk van alles wat je je in je leven eigen hebt gemaakt.
Reizen is indrukken en ervaringen opdoen die je visie op al wat je vergaard hebt doet wankelen, bevestigen of verliezen.
Reizen is boeiend, zo boeiend dat je er verslaafd aan kunt raken.
Reizen is ook de grenzen van je kunnen tegenkomen en de grenzen van je niet-kunnen overschrijden.
Reizen is dingen in jezelf ontdekken die al die tijd in sluimertoestand aanwezig waren en nu zich in volle hevigheid manifesteren.
Reizen is begrip en onbegrip die elkaar in een moordend tempo afwisselen.

Maar vooral blijkt reizen letterlijk en figuurlijk je grenzen verleggen en je te leren dat alles van verschillende standpunten uit beleefd wordt omdat je op verschillende punten standhoudt.

Reizen verkleint je. De eindeloze verten dwingen bescheidenheid af. Je bent maar nietig en tijdelijk in dit universum. De enige plek waar je zeker bent van jezelf, zijn in je gedachten, maar met het verstrijken van de kilometers blijken deze ook aan veranderingen onderhevig.

Reizen vergroot je. Het lijkt of alles inclusief jezelf onder een vergrootglas ligt. Wat in de normale wereld tegenvallers en meevallers zijn, worden nu misère en the ultimate high. Je opmerkzaamheid voor de omgeving is maximaal, je leeft nu, bij de minuut. Je beleving is intens. Staat open voor alles. Bewust van je vrijheid, maar ook van je verantwoordelijkheid.

Reizen… Wat kan er niet over gezegd worden? Laat een ding duidelijk zijn: Dit word geen vakantie! Reizen is werken. Iedere dag weer opnieuw, werken aan vervoer, voedsel en water, een slaapplaats en geld. Als je alle obstakels, ziektes, dieven, profiteurs en afpersers met gezond verstand hebt omzeild wacht je na die vééls te lange busrit, die onverwachtse uitnodiging van die lokale familie om te blijven eten, dát uitzicht, het mazzeltje van het laatste ticket of het (bijna) schone bed! Of gewoonweg het privé-paradijs waar je een week blijft hangen en helemaal niets doet. Heerlijk

Reizen is iets wat je moet leren. Er is geen Lonely Planet voor. En misschien maar goed ook: life’s a journey, not a guided tour ! En als de ontdekkingsreis zijn ontknoping nadert, en je je geen raad meer weet met je haatliefde verhouding jegens je geplande vertrekdatum, dan sta je. Met fysiek lege handen, maar wel met een rugzak vol onbetaalbare herinneringen. Klaar om de confrontatie aan te gaan met ‘the real world’, waar niet veel mensen verder kijken dan de motorkap van hun leasewagen lang is? Vergis je niet, dat hoort er keihard bij. Thuiskomen is één van de moeilijkere, zo niet het moeilijkste van reizen. De draad weer oppikken en weer meedoen.

Uit: Reizen, door Marc Floris